Olika Motoroljor

4766599-oil-change

Det finns en rad olika motoroljor på marknaden. Det som är viktigt är att man kontrollerar vilken sorts olja som passar den bilmodell man har. Men utöver det skiljer de sig även beroende på dess innehåll. Bland annat finns följande motoroljor att välja på:

Mineralmotorolja

Ett flertal av de motoroljor som säljs är av kategorin mineralmotorolja. Det är en bra olja men som tappar en viss effektivitet om man inte byter olja frekvent, har hög motoreffekt eller om det är ovanligt hög friktion på motordelarna.

Hydrocrack

Dessa benämns ofta med förkortningen HC och är uppbyggd av en bas av mineralmotorolja. Men utöver denna substans är det även tillfört en del syntetiska produkter.

Halvsyntetisk

Detta är en olja som kombinerar en mineralolja med flera syntetiska produkter. Den stora fördelen med denna olja är att det blir lättare att starta om det är kallt – s.k. kallstarter. Den är även fördelaktig då den håller det renare kring motordelarna samt att den skyddar tydligare mot slitage.

Helårsolja

Innehållet kan variera något i denna olja då detta främst är ett begrepp som talar om att oljan är framställd för att klara av det varierande klimat som bland annat finns i Sverige. Med andra ord blir den inte för tjock på vintern samtidigt som den inte blir för tunn på sommaren de dagar som det är riktigt varmt ute.