Rally

2395956-stecka-rallycross

Rally är ett samlingsnamn för flera olika tävlingar där man kör på vad man brukar kalla specialsträckor, dessa är ofta vanliga vägar men kan vara på ett flertal olika underlag. Under rally tävlingar stänger man därför av dessa vägar.

Som en motorsport kan rally sägas ha funnits sedan det första Monte Carlo rallyt som kördes i januari 1911, men det var inte en term som många, om någon alls, faktiskt använde till 1920-talet då det började bli mer och mer populärt.

Första världskriget satte temporärt stop för rally och det utövades inte i något egentligen utsträckning flera år efter kriget slutade. Det var inte förrän 1924 när Monte Carlo rallyt igen återupplivades som folk började få upp ögonen för det igen. Idag är Monte Carlo rally fortfarande en ofta förekommande del av World Rally Championship

Medan rallys popularitet ökade under första halvan av 1900-talet var det inte förrän 1950-talet som sporten riktigt fick ett fotfäste här i Sverige, när man började med specialsträckor, oftast på mindre eller privata vägar, då främst med grusunderlag. Detta var den länge efterlängtade lösningen på den grundläggande konflikten i att köra så fort man bara kunde på vanliga vägar. Denna idé spred sig sedan till andra länder.

Men den största förändring genom rallys historia har helt klart varit bilarna, medan det har funnits undantag var rallyn innan andra världskriget standard eller näst intill standard modeller av de masstillverkade bilarna. Detta var en regel som stöddes av tillverkarna själva då det hjälpte att hålla en relativt jämt spelfält. Efter krigstiden var de flesta deltagande bilarna sedaner eller sportbilar med endast små modifikationer ämnade att förbättra prestandan, bromsarna och fjädringen. Den första bilen som designades specifikt för att vinna rally kom först 1974, det startade en våg av specialdesignade bilar och var en tydligt förändring för sportens framtid.

I dagsläget är rally en mycket populär sport med hög nivå på arrangörer, förare och deras team. Bettingsajter har sedan länge erbjudit odds på de stora eventen inom rally och då speciellt  World Rally Championship.