Svensk motorsport

Motorsporten har alltid varit väl utbredd och populär i Sverige och det både vad gäller bilsport och motorcykelsport. Av den anledningen tänkte vi här titta lite närmare på den svenska motorsporten och hur den ser ut.

Motorsporten i Sverige är som sagt väldigt bred med alltifrån banracing och rally till speedway och isracing. Över hela landet finns en uppsjö av motoranläggningar för alla möjliga discipliner och tävlingar.

Den i särklass största tävlingen i Sverige är utan tvekan Svenska rallyt som äger rum i de värmländska skogarna i början av februari varje år och samlar hela världseliten i rally. På grund av det svårbemästrade vinterväglaget betraktas Svenska rallyt oftast som ett av de tuffaste i VM-serien.

Andra kända motortävlingar i Sverige är bland annat standardvagnsserien STCC samt enduroloppen Gotland Grand National och Novemberkåsan, vilken för övrigt firar 100-årsjubileum i år.

Genom åren har vi i Sverige också producerat en rad kända profiler inom motorsporten som till exempel rallyförarna Björn Waldegård och Stig Blomquist, F1-förare som Ronnie Peterson och Stefan ”Lill-Lövis” Johansson, rallycrossföraren Kenneth Hansen, motocrossföraren Håkan ”Carla” Carlquist och så givetvis speddwaykungen Tony Rickardsson.